Bivalna enota Babinci

Štirinajstega septembra 2015 je svoja vrata odprla prva bivalna enota v Babincih za dvanajst uporabnikov s težavami v duševnem zdravju. Takrat so se preselili v nove prostore  v zelo prijetni soseski in zaživeli bolj samostojno življenje. V mesecu novembru se ji je pridružila še druga bivalna enota, ki nudi nastanitev sedmim uporabnikom.

V bivalnih enotah je 11 zaposlenih, ki se trudijo, da bi življenje uporabnikom približati na takšen način, da bi jim le to nadomestilo funkcijo doma in lastne družine. Njihova vsakodnevna hišna opravila, skupni obroki in praznovanja, delo na vrtu, sprehodi, delavnica in večerno druženje pred spanjem pa krepijo medsebojne odnose, medsebojno pomoč in občutek pripadnosti.

Popoldneve in prosti čas poskušamo preživljati po meri uporabnikov. Ker jih je v skupini manj, imajo več možnosti, da izrazijo svoje želje, mi pa jim lažje sledimo na poti uresničevanja. Radi kuhamo in pečemo, hodimo po nakupih, urejamo vrt in dvorišče, hodimo na sprehode in igramo družabne igre. Poveselimo pa se tudi ob praznovanju rojstnih dni, takrat spečemo torto in se posladkamo z dobrotami. Vedno pa smo veseli obiskov. Vsakodnevno pa uporabnike razveseljujeta tudi naša psička Neli in muca Lučka, ki uporabnikom nudita neomejeno naklonjenost in ljubezen, kar pa pozitivno vpliva na njihovo duševno zdravje.

Življenje se prepleta med aktivnim preživljanjem prostega časa in opravili, ki jih v hiši sami postorijo. Občutek domačnosti se poveča in okrepi, če se trudijo in učijo sami poskrbeti za sebe in svoje bivalno okolje, zato pomagajo pri pripravi obrokov, skrbijo za perilo, urejajo sobe, skupne prostore in skrbijo za lep izgled hiše in okolice.

Tako poskušamo naši hiši preplesti z družinsko toplino, saj vsi, tudi naši uporabniki, potrebujejo ljubezen, toplino, varnost, občutek sprejetosti in zaupanje.